1 větší brambora

1 vejce

1 lžička psyllia Dr.Popova

špaldová mouka k zahuštění

kysané zelí

2 lžíce kvalitního oleje

1 cibule, kmín, sůl, koření podle chuti - česnek, rozmarýn, čertovo lejno ...

hrst sušených hub shiitake ( namočit na několik hodin do vody, nebo zeleninového vývaru) 

Cibuli nakrájím na kostičky , osmahnu na oleji, přidám houby a podleji vývarem ve kterém byly namočeny, osolím a přidám koření. Dusím asi 20 minut.

Zelí podusím jen chvíli, spíš aby se jen prohřálo aby neztratilo zbytečně živiny, ale kdo má rád měkčí, musí podusit déle.

Bramboru nastrouhám, přidám vejce a psyllium. Psyllium pojme část vody a tím pádem není třeba tolik mouky k zahuštění halušek. K zahuštění doporučuji špaldovou hladkou mouku. Přidávám až je těstíčko husté. Protlačím přes cedník s velkými otvory a vařím v osolené vodě až halušky vyplavou na povrch. Scedím a vše smíchám dohromady.

Toto bezmasé jídlo je velmi chutné a houby shiitake jsou výborné léčivky a posilují imunitu. Jídlo obsahuje i velké množství vlákniny, kterou potřebujeme pro zdravá střeva, snížení cholesterolu, vysokého tlaku ... Dobrou chuť!