Mák miluju v jakékoli podobě a jeho význam pro výživu je úžasný. Obsahuje až 60% zdravých tuků, vitaminu E, A, B1, B2, B3, B6, C i kyselinu listovou. Z minerálů je zásadní vápník, kterého obsahuje až 12× více než kravské mléko a navíc se podstatně lépe vstřebává Za zmínku stojí i obsah hořčíku, železa, draslíku, zinku, manganu, mědi, sodíku nebo fosforu. Tento koktejl živin je přímo elixírem věčného mládí, krásných vlasům pleti a nehtů, je výborným pomocníkem proti bolestem, stresu, nespavosti i respiračním chorobám, působí jako účinná prevence osteoporózy i zubního kazu. A proč jsem recept nazvala makomako ? Makový korpus a makový krém je dalším z řady mých oblíbených moučníků bez mouky a cukru.
Korpus:
4 vejce
4 lžíce máku
4 lžíce Erytritolu
citronová kůra, vanilka a špetka soli
Vejce rozdělím na bílky a žloutky. Z bílků a špetky soli vyšlehám sníh, ze žloutků a sladidla pěnu, do které přidám vanilku, citonovou kůru a mák. Po částech přidávám vyšlehaný sníh, aby těsto sedlo co nejméně. Do malé dortové formy vložím pečící papír, vystříkám trochu kokosovám olejem a těsto neliji do formy. Peču na 170°C asi 20 minut v předehřáté troubě.
Makový krém:
1/2 zakysané smetany
2 lžičky máku
lžička vanilkové příchuti, nebo vanilky a sladidla
1/2 vyšlehané šlehačky
Vychladlý korpus potřu krémem, ozdobím druhou polovinou šlehačky a ovocem.