130 g ovesné mouky
70 g kokosového oleje
80 g erythritolu
10 g psyllia Dr. Popova
4 vejce
120 g čerstvého špenátu
1/2 prášku do pečiva a čerstvá vanilka
Vejce rozdělím na žloutky a bílky. Z bílků vyšlehám sníh a žloutky rozmixuji se špenátem a smíchám se slazením a kokosovým olejem. Do mouky přidám psyllium, prášek do pečiva a vmíchám do směsi se špenátem. Lehce vmíchám sníh a těsto naliji do dortové formy s pečícím papírem. Peču na 170°C v předehřáté troubě cca 20 minut. Vyklopím na mřížku, nebo utěrku a nechám vychladnout.
Krém:
1/2 sojového, nebo kokosového jogurtu
1 sojový krém
1 sojová šlehačka
1 lžička rozmixovaného psyllia
erythritol, nebo jiné slazení, vanilka
Jogurt osladím, přidám vanilku a jemně rozmixované psyllium. Vyšlehám šlehačku a polovinu smíchám s jogurtem. Nechám chvíli stát a až je krém tužší naplním vykrájená a prořízlá kolečka korpusu. Odkrajky rozdrobím a posypu povrch moučníku a dozdobím šlehačkoiu a ovocem.
Bezlepkové moučníky s rostlinným krémem a šlehečkou jsou skvělé pro diabetiky, bezlepkovou dietu, jsou bez laktózy a vhodné i pro vegetariány.