Houby se v Tradiční Čínské Medicíně hojně využívají jako lék, ale také jsou díky tomu často využívány v kuchyni. Maitake podle tradiční čínské medicíny posiluje energii sleziny, ledvin, žaludku a odvádí vlhkou horkost (Shi Re) Maitake dokáže snížit glykémii a zvýšit citlivost tkání na inzulín, harmonizuje metabolický syndrom a citlivost na inzulín. Snižuje cholesterol a podporuje přirozený úbytek na váze ... účinků má mnohem víc a je to chuťově skvělá houba a v jídle, pokud máte houby rádi, jedině prospívá.
80 g krůtích prsou
1/2 lžičky psyllia Dr,Popova na vaření ( pokud nesnižujete sacharidy můžete použít škrobovou moučku)
1/2 vajíčka
sůl a troška chilli
Hrst sušených hub Maitake ( namočit na 30 minut a povařit) Houby můžete zakoupit v Centru zdravého domova Studio Táňa tel. 776 793 552
2 lžíce olivového oleje
3 stroužky česneku na plátky
pórek, červená paprika
Maso nakrájím na nudličky, osolím, přidám chillia a obalím v psylliu, potom ve vajíčku a nechám chvíli proležet. Osmahnu zprudka na olivovém oleji, přidám česnek a povařené houby i s trochou vývaru. Závěrem přidám zeleninu jen prohřát, aby byla křupavá. Pro výraznější chuť dvě lžičky suchého, bílého vína
Příloha:
100 g nasekaného celeru na velikost rýže
1 střední oddenek čerstvé kurkumy nasekat stejně jako celer
1 lžíce olivového oleje
Celes s kurkumou spařím horkou vodou, vymačkám a na pánvi s olivovým olejem nechám zbytek vody odpařit ( nedusím ). Zelenina si tak zanechá živiny a spolu s olivovým olejem z dostaneme pro naše zdraví maximum.
Závěrem zakámpeme kvalitní sójovou omáčku, pro gurmány můžete použít lanýžovou, rybí, nebo doma vyrobenou Cordyceps omáčku
Vývar při vaření z Cordycepsu nevylévám. Přidám kořenovou zeleninu, cibuli, sůl a trochu čertova lejna a povařím. Poměrně rychle houstne, tak lze omáčku dobře zredukovat a přecedit. Zahuštěnou omáčku sliji do lahvičky a použiji na dochucování i veganských jídel . Uchovávám v lednici jen krátce. Jednak je tak dobrá, že dlouho nevydrží a díky tomu že je houbová, pro jistotu ji používám maximálně tři dny.