Těsto:

200 g  jemně mleté celozrnné špaldové mouky

100 g jáhlové mouky

 70 g  másla

 50 g čekankového sirupu

   1 lžíce žitného kvásku ( kvásek dokrmit špaldovou moukou a až  

      začne dělat bublinky, zadělat těsto)

   1 žloutek

trocha soli, citronová kůra, čerstvá vanilka

Těsto zadělám aby bylo vláčné a nebylo tuhé ( množství mléka záleží na druhu mouky). Nechám vykynout ( chová se jinak než s droždím, proces trvá déle a když začne být aktivní, nesmí překynout) lžící tvořím stejnoměrné bochánky, které plním tvarohovou náplní.

Náplň:

250 g obyčejného tvarohu

  1 lžíce čekankového sirupu

  1 bílek (zbyde při zadělávání těsta, vanilkový lusk,, rozinky máčené v rumu

Koláčky zabalím a dám na plech potřený olejem. Do stedu udělám dolíček a vkládám domácí, pikantnější marmeládu bez cukru ( rybízová, zahradní směs, černý jeřáb s jablkem, nebo švestková povidla) a potírám rozpuštěným máslem

Drobenka :

50 g celozrnné špaldové mouky

20 g másla

1 lžička erythritolu

Peču na 200°C a v průběhu pečení koláčky ještě jednou potřu máslem. Po vychladnutí před podáváním posypu hroznovým cukrem, nebo stévií.

TIP: jedno balení Erythitolu mám v zásobě jako vynilkový cukr. Jednoduše do něj přidám rozkrojený kousek vanilkového lusku.