Těsto:
200 g jemně mleté celozrnné špaldové mouky
100 g jáhlové mouky
70 g másla
50 g čekankového sirupu
1 lžíce žitného kvásku ( kvásek dokrmit špaldovou moukou a až
začne dělat bublinky, zadělat těsto)
1 žloutek
trocha soli, citronová kůra, čerstvá vanilka
Těsto zadělám aby bylo vláčné a nebylo tuhé ( množství mléka záleží na druhu mouky). Nechám vykynout ( chová se jinak než s droždím, proces trvá déle a když začne být aktivní, nesmí překynout) lžící tvořím stejnoměrné bochánky, které plním tvarohovou náplní.
Náplň:
250 g obyčejného tvarohu
1 lžíce čekankového sirupu
1 bílek (zbyde při zadělávání těsta, vanilkový lusk,, rozinky máčené v rumu
Koláčky zabalím a dám na plech potřený olejem. Do stedu udělám dolíček a vkládám domácí, pikantnější marmeládu bez cukru ( rybízová, zahradní směs, černý jeřáb s jablkem, nebo švestková povidla) a potírám rozpuštěným máslem
Drobenka :
50 g celozrnné špaldové mouky
20 g másla
1 lžička erythritolu
Peču na 200°C a v průběhu pečení koláčky ještě jednou potřu máslem. Po vychladnutí před podáváním posypu hroznovým cukrem, nebo stévií.
TIP: jedno balení Erythitolu mám v zásobě jako vynilkový cukr. Jednoduše do něj přidám rozkrojený kousek vanilkového lusku.