Špaldovo  žitný chléb : 200g žitne m.+200g vody+2 lzice kvasku z lednice= 6-12hod rozkvas. Z rozkvasu schovám zase dvě lžíce kvásku do lednice na další pečení. Tak se uchovává kvásek na další pečení. 

Přidam 300g špaldove mouky jemně mleté ( nebo chlebová pšeničná), 200g celozrnné špaldové mouky, 100g vejražky, 2 lžicky soli, 2 lžicky kminu, 1 lžicka mleteho kminu. Vodu a nebo vodu s podmaslim podle potřeby.

Zadělám hladké těsto aby se nelepilo na stěny mísy. Po 45 minutách těsto překládám v míse ( těsto potahám na všechny strany ). Nechám opět půl hodiny kynout a přeložím do ošatky. Nechám kynout nejlépe přes noc, nebo delší kynutí může probíhat v lednici na 4°C. 

Troubu zapnu na 250°C a vložím do ní železný hrnec i s poklicí na 20 minut. Do rozpáleného hrnce přenesu vyklopený chléb na pečícím papíru. Ihned zaklopím poklicí a peču v rozpálené troubě deset minut, potom stáhnu na 220°C a oddělám poklici. Dopékám podle barvy kůrky ještě 15 - 20 minut. 

Chlebík na obrázku je z poloviční dávky.