Blíží se konec roku, tak mám pro vás jeden slavnostní receptík, kterým určitě nepochybíte ani při dietním režimu.
Francouzi si potrpí na skvěle upravenou krůtu, ke které se používá množství příloh, zeleniny a hlavně kaštany. Američané zase krocana, ale tato krůta je naše, více podobná francouzské.
1 ks krůty cca 3,5 kg
250 g oloupaných, předvařených kaštanů
100 g slanina
100 g krůtích játer
20 g máslo
30 g lyofilizovaných brusinek
100 ml portského vína
250 ml drůbežího vývaru
2 ks domácích kváskových rohlíků, nebo bílé pečivo
2 ks vejce
1 ks jablko
2 lžíce kaštanové mouky
petrželka, sůl a hojně čerstvého tymiánu
Krůtu osolím, posypu tymiánem, který nacpu i pod kůži a dovnitř. Vložím jablko a brusinky ( můžeme použít i brusinkovou zavařeninu, kterou naplníme jablko ). Krůtu potřu máslem a podliji vývarem a peču 20 minut na 200°C a potom na 180°C asi šest hodin. Stále krůtu průběžně polévám.
Nádivka :
Namočím nakrájené pečivo do vývaru. Nakrájím slaninu, na které opeču drobně nakrájená játra a polovinu nahrubo nakrájených kaštanů, podleji polovinou portského víma, přidám část brusinek a dvě lžíce kaštanové mouky. Vyšlehám osolené bílky na sníh, přidám petrželku a vše smíchám i se žloutky dohromady. Peču zvlášť ve formičkách na muffiny.
Krůtu po upečení přendám na servírovací tác a polovinu výpeku připravím do misky, z druhé poloviny udělám omáčku.
Omáčka :
Zbylé kaštany opeču na másle, přidám čekankový sirup a druhou polovinu brusinek namočených v portském víně. Vše podleji výpekem. Zahustím přepasírovaným jablkem, které se peklo v krůtě.
Podávám s hokkaido dýní, pečenými bramborami, nebo bramborovou kaší.